Zelite da prodate mobilni telefon?Evo kako obrisati sve sa njega!

 Privatnost na vasim mobilnim telefonima i tabletima je sve vise u pitanju,jer stavljamo veliku kolicinu privatnih podataka na te uredjaje,poput kontakata,fotografija,video,detalja o prijavi...Naravno,niko od nas ne zeli da neko dodje do tih podataka,jer postoji opasnost da ih zloupotrebi.To je razlog zbog kojeg trebamo sve trajno izbrisati sa starih Android uredjaja ako ih nameravamo prodati.

  
Fabricki uradjeno restartovanje je najpopularnije preporucen i popularan nacin brisanja odaaka kod vecine Android korisnika.
Medjutim,postoji sitna greska u programu.
Pronasli smo da su odaci povremeno jos uvek bili dostupni koristeci odredjene programe za vracanje izgubljenih podataka,iako je napravljen fabricki reset.
Vrlo je opasno izloziti vase privatne podatke nekome ko vam je nepoznat.Takodje ne znate sta ce taj neko napraviti sa vasim pronadjenim podacima.Mozda nista,a moze da vam i stvori probleme.

Izbrisani podaci su jos uvek dostupni osim ako se ne presnime novim podacima na tajni nacin,sto mozete jednostano napraviti pomocu posebnih programa."Android Data Eraser" je jedan od takvih programa.

Kako program radi?

Program radi na nacin da pise nasumicne brojeve na postojece podatke i na taj nacin ih presnimava,kako bi ih napravio nemogucim za oporavak.Sta vise,ponavlja taj proces nekoliko puta tako da nakon njega,niti jedan program za povratak (back up) podataka ne moze vise napraviti "recovery' podataka sa uredjaja.Program podrzava vise od 3000 Android telefona i tableta.Inace cena ovog programa je oko 2400rsd za godinu dana koriscenja.

Kako trajno izbrisati sve sa Android telefona?

* Prvi korak je da spojite vas uredjaj na racunar ili ukljucite opciju USB debugging.

Ukljucite Android uredjan na taj racunar preko USB kabla.Urejaj ce biti detektovan nekoliko trenutaka nakon sto bude spojen na racunar i on ga prepozna.Nakon toga,program ce pokazati ime uredjaja koji je pronasao.Ako se nista ne dogodi,trebaki bi proveriti da li je Androrid USB driver dobro instaliran.

* Instalirajte Android Data Eraser na racunar

Morate instalirati program Android Data Eraser pre nego sto zapocnete brisanje podataka.Instalacija je vrlo jednostavna.Potrebno je samo nekoliko klikova misem.Glavni ekran programa se prikazuje"


* Odaberite opciju brisanja svog straog uredjaja (mobilnog telefona ili tableta)

Kada se prvi prozor pojavi,kliknite "Izbrisi svoj stari mobilni".To ce otvoriti prozor za brisanje podataka.Kao sto mozete videti na slici,Android Data Eraser nudi na izbor 4 razlicite funkcije,transfer podataka izmedju uredjaja,vracanje backupa sa racunara,izradu backup-a na racunar i trajno brisanje podataka na vasem uredjaju.U ovom slucaju biramo "Izbrisi svoj stari uredjaj",koji dovodo do trajnog brisanja podataka,ukljucujuci i spremljene fotografije.

Pre samog brisanja mozete sa vim programom napraviti backup starog telefona na vas racunar,ako zelite sacuvati slike i kontakte.Proces brisanja ce malo potrajati u zavisnosti od kolicine datoteka i aplikacija na uredjaju.

Kada program izbrise podatke,nema sanse da se vise vrate zbog sofisticiranog algoritma koji program koristi.
Tragovi su zauvek nestali i vise ih nijedan program za vracanje podataka ne moze pronaci.Osim ove funkcije,takodje nudi jos zanimljivih alata,poput prenosa telefona koji vam pomaze da prenesete sadrzaj izmedju razlicitih mobilnih uredjaja kao i potpunu sigurnosnu kopiju te opciju vracanja.Nakon testiranja,moramo priznati da je program Android Data Eraser stvarno alat koji morate imati ako cesto menjate svoje android uredjaje.

 




Коментари