Sta je defregmentacija diska?

Sta je defragmentacija diska? Moram li stvarno defregmentisati svoj HDD?


U danasnje vreme fragmentacija ne uzrokuje da se racunari usporavaju kao sto je pre bio slucaj.Sada
moderni operativni sistemi se sami brinu za proces defragmentacije diska te se odvija povremeno i automatski.Ako koristite SDD,fregmantacija diska nije od koristi.
\Medjutim na starim sistemima sa Windows XP  i HDD,proces defragmentacije se mora odvijati rucno.

Mozda ste culi od prijatelja ili citali po forumima o potrebi defragmentaciji diska na racunaru kako bi ga ubrzali.Cesto se preporucuje kao nacin poboljsanja performansi racunara.No,znate li znacenje defragmentacije diska?Znate li koliko cesto trebate defragmentisati vas HDD?

Ko sto ime kaze,defragmentacija diska zvuci poput vracanja slomljenih delova nazad.U pogledu upravljanja racunarom odnosi se na prikupljanje svih delova podataka koji su rastrkani po vasem hard disku i njihovom ponovnom prikupljanju.

KAKO SE DEFRAGMENTACIJA HDD ODVIJA?


Vecina HDD ima svoje obrasce rotacije gde pohranjuju podatke na razlicitim mestima na disku.Dok se pisu neki novi podaci,stvaraju se blokovi koji se uzastopno redjaju.Kada se datoteka razdvoji izmedju razlicitih udaljenjih blokova,dogadja se fragmentacija.Kao rezultat toga,upravljackom delu za citanje diska treba mnogo vise vremena  da ucita tu datoteku.

Kada se odvija defregmentacija diska,blokovi se
vracaju u uzastopni niz svaka datoteka je u nizu,
sto cini posao ucitavanje laksim a samim tim i brzim,
Dakle defragmentacija diska uklanja praznine izmedju razlicitih delova iste datoteke,sto
rezultira ubrzanjem vaseg racunara.Prilikom same defragmentacije diska to je i vidljivo na monitoru,kako se razliciti sektori iste datoteke
presnimavaju na nova mesta i slazu u niz.


Treba li rucno defragmentisati svoj disk?

Prosli su dani kada se defragmentacija diska morala obavljati redovno za odrzavanje racunara.moderni operativni sistemi poput windows 7,8,10,macOS-a i drugih,sami redovno izvrsavaju ovaj proces.Stoga se netreba brinuti oko toga.

Defragmentacija diska na Windows 7,Vista,8.1,10

Defragmentacija diska se odvija automatski na Windowes 7,Windows 8.,Windows 10 i macOS.
Ako zelite znati vise,mozete upisati "defrag" u search na Windows 7,Vista,Windows 8.1 i Windows 10 sustavima i uveriti se da je vec sve defragmentisano.Na sistemu macOS,ovaj se proces takodje odvija automatski,pa ni tamo nemorate ciniti nista.

Defragmentacija diska na Windows XP.

U slucaju da ste zapeli s racunarom koje radi na Windows XP,treba cete rucno defragmentisati vas sistem.Samo otvorite start meni,.otvorite opciju 'RUN" i ukucajte "dfrg.msc" te pritisnite "Enter".To ce otvoriti aplikaciju za defragmentaciju diska koji ce vam prikazati opcije za defragmentaciju svakog diska.
Mozete je postaviti da se izvodi po predodredjenim terminima,ili je mozete pokretati odmah rucno.


Ne koristite defragmentaciju diska ako koristite SSD!

Ako vas racunar ima SDD,ne trebate ga defragmentisati.Oni ne koriste princip vrtenja diska,kao stariji hard diskovi,te zato ne treba dodatnog vremena da ucita razlicite delove sa disk ploc.
Moderni operativni sistem sami izvode SSD optimizaciju.




Коментари