Razlika izmedju hibernacije i hibridnog spavanja

Windows operativni sistemi su jedni od najrasirenijih operativnih sistema na svetu.S obzirom da je skoro prestala proizvodnja Windows smart telefona,a samim time i Windows operativni sistem za mobilne,Windows je ostao rezervisan za racunare.

Vecina korisnika Windows operativnih sistema zna da Windowsi imaju odredjene opcije koje sluze za gasenje,odnosno iskljucivanje sistema.
Osim klasicnog iskljucivanja (koje se moze obaviti na dva nacina 1. Pritiskom na dugme kucista ili 2. iskljucivanjem unutar samog sistema) operativnog sistema postoje jos neke druge opcije kao sto su SPAVANJE i HIBERNACIJA.

Ali sta je to sto neko zove HIBRIDNO spavanje?Sta ta opcija cini?U nastavku ovoga BLOGA cemo reci nesto vise bas o toj opciji i onome sto hibridno spavanje cini racunaru,odnosno operativnom sistemu koji je instaliran na racunar.








STA JE TO HIBRIDNO SPAVANJE?

U osnovi hibridno spavanje je bas ono sto same reci i govore da jeste - kombinacija modova spavanja i hibernacije unutar operativnog sistema.
Iz tog razloga da bi smo razumeli sta to hibridno spavanje cini,prva stvar koju trebamo uciniti jeste "zaroniti" u malo dublje razumevanje onog sto SPAVANJE I HIBERNACIJA cine i cemu sluze.








HIBERNACIJA 

Svaki put kada neki racunar stavimo u mod hibernacije,ono sto racunar cini jeste da ono stedi energiju iskljucivanjem svih svojih glavnih komponenti,s time da je jedna od tih komponenti i radna memorija racuanra.Kao sto je poznato,radna memorija ili RAM je upravo mesto gde se smesta sve sto smo malopre radili  na racunaru i mesto gde se smestaju i cuvaju svi podaci.

Ako se radna memorija iskljucuje to znaci da je cela memorija zapravo "obrisana" (sto je glavni razlog zbog kojeg racunari "zaborave" sve ono sto smo radili pre nego sto se dogodilo nesto sto je moglo uzrokovati neocekivano iskljucenje,kao sto je nestanak struje ili "rusenje" sistema).

Opcija hiberniranja ovo u stvari eliminise tako sto ce se prilikom stavljanja racunara u hibernaciju svi podaci koji su bili sacuvani unutar RAM memorije sacuvati na HDD.Nakon ovoga ,s obzirom da su svi podaci sada sigurni i da se nalaze na sigrunom,racunar moze uci u svoje stanje vrlo niske potrosnje energije bez rizika od eventualnog gubljenja podataka.
Svaki put kada racunar vracamo iz moda hibernacije,ono isto tako vraca sve podatke sa diska i salje ih nazad u radnu memoriju,nakon cega su ti podaci spremni za koriscenje.


SPAVANJE

Mod spavanja je malo drugaciji od moda
hibernacije.Radi se o tome da prilikom
spavanaj racunar i dalje ima ukuljucenu
radnu memoriju RAM,dok su sve ostale
komponente iskljucene.


To isto znaci da nema potrebe za vracanjem podataka iz diska racunara u radnu memoriju jer se podaci vec nalaze na radnoj memoriji.

Ipak,ako iz nekog razloga racunar izgubi struju za vreme spavanja,svi podaci koji su se nalazili unutar radne memorije ce biti obrisani.

GLAVNA RAZLIKA IZMEDJU HIBERNACIJE I SPAVANJA

Iz ovoga sto smo vec napisali iznad,jasno je vidljivo kako je mod hibernacije jako dobar izbor ako zelimo da nasi racunari budu iskljuceni na duzi vremenski period.S obzirom da se prilikom hibernacije iskljucuju sve komponente,ovaj mod stedi puno vise energije nego sto je to slucaj kod moda spavanja.

Spavanje je opet takav mod kod kojeg nije potrebno vracati sve podatke iz memorije diska,jer su svi podaci vec prisutni unutar radne memorije .To znaci da je postupak vracanja racunara u radno stanje iz moda spavanja puno kraci i puno brzi nego sto je to slucaj kod  moda hibernacije.Spavanje je odlican izbor ako zelite ostaviti racunar na miru krace vreme.

HIBRIDNO SPAVANJE

Sada kada smo objasnili sta je ono sto cine i spavanje i hibernacija,vreme je da nesto vise kazemo o hibridnom modu,ili hibridnom spavanju.Ono sto hibridno spavanje zeli jeste iskoristiti "najbolje od oba moda" odnosno iskoristiti sve ono sto je najbolje i do spavanja i od hibernacije.Hibridno spavanje to i cini na nacin da su podaci unutar  RAM memorije,sacuvani na disk,dok je RAM memorija u isto vreme i dalje ukljucena.

Ova po malo neobicna kombinacija u stvari dva moda u jednome cini to da hibridno spavanje bude dosta robusno.S obzirom da su podaci jos uvek na radnoj memoriji,Windows ne treba ici na disk da bi te podatke dobio nazad svaki put kada bi se racunar,ponovo pokrenuo.U to isto vreme,ako bi se dogodilo bilo kakav neocekivan gubitak energije,i ako bi se podaci na neocekivan nacin obrisali sa RAM memorije,racuner moze jednostavno ocitati sve podatke nazad sa diska.

TREBAMO LI KORISTITI HIBRIDNO SPAVANJE I AKO DA - KADA?

Sada kada u osnovi znamo sto je ono sto hibridno spavanje cini ostaje jos jedno pitanje - trebamo li koristiti ovaj mod i ako da - kada?

Ako koristite prenosni racunar (laptop racunar),odgovor na ovo pitanje je jednostavno.Sa obzirom da laptop racunari imaju bateriju,potrosnja struje ide na drugaciji nacin nego sto je to slucaj kod desktop racunara.S obzirom da obican mod spavanja kod laptopa uopste ne koristi disk,hibridno spavanje bi bio idealan mod za laptop racunare.

Cak i ako koristite desktop racunare hibridno spavanje moze biti itekako korisno.Uz ovaj mod vas racunar ce vrlo brzo ukljuciti,sacuvati podatke u slucaju nekog,ne ocekivanog gubitka energije i jos jedna stvar od koje desktp racunari "ne pate" jeste da se ne treba brinuti da ce se tako lako probuditi iz moda spavanje (ako laptop samo malo on se vec "budi")

KAKO OMOGUCITI HIBRIDNO SPAVANJE?

Ako zelite omoguciti (ili onemoguciti) hibridno spavanje,prva stvar koju trebate uciniti jeste da odete u Control Panel ili pod Opcije kontrolne ploce.Ovde idite pod Power options ili Opcije struje/energije,pronadjite plan potrosnje koji trenutno koristite i kliknite na "Change plan settings."





Kliknite na "Advanced power settings" ili Napredne opcije potrosnje.Nakon toga kliknite na "Sleep" opciju i odaberite "Allow Hybrid Sleep". Unutar ovih opcija sami odaberite one opcije  koje vama najvise odgovaraju.
Nakon sto unutar ovih opcija odobrite hibridno spavanje,vide cete da ne postoji opcija hibridnog spavanja unutar Start izbornika.Razlog toga jeste sto nakon sto omogucite hibridno spavanje ono premoscuje "obicno" spavanje.Ako zelite da vas racunar udje u hibridno spavanje,samo samo sledite korake iznad i nakon toga unutar start izbornika odaberite opciju "Sleep" nakon cega bi vas racunar trebalo otici pod hibridno spavanje. 

Коментари