Hladjenje vaseg desktop racunara

U modernim racunarima je neophodno postojanje cirkulacije vruceg vazduha koji nastaje prilikom rada racunara,kako se vruc vazduh ne bih nakomilavao i pregrevao hardver,sto dovodi do gasenja racunara ili jos gore razlicitih kvarova na samom racunaru.
Kako bih docarali koliko je to vazno mozemo uzeti primer procesora.
Matrica na gornjoj strani procesora ostvaruje veliku kolicinu toplotne energija na malom prostoru,jer kroz njega protice velika struja obzirom na velicinu procesora.
Kako biste dobro ohladili zagrevanje procesora,prouzrokovano velikom kolicinom struje u malom prostoru,uvek prilikom ugradnje procesora,treba naneti sloj termalne paste i prikladni ventilator koji ce vruci vazduh sa procesora odvoditi sto dalje od samog procesora,kao i drugih osetljivih delova racunara.

Kako bih ste nesto ohladili treba ce vam ventilatori koji imaju zadatak svoriti dobru cirkulaciju vazduha unutar kucista racunara.
Ako uzmemo primer automobilskog motora hladjenje funkcionise pomocu rashladne tecnosti koja cirkulise kroz cevi smestene oko motora i rashladnog ventilatora sa prednje strane koji vuce hladni vazduh prema motoru kako bih ohladio vruc vazduh iz okoline motora.
Nesto vrlo slicno imamo i na racunarima kod takozvanog vodenog hladjenja.
Iako je vodeno hladjenje kod racunara jos efikasnje od vazdusnog,rashladivanje racunara vazduhom je najpopularnija metoda hladjenja,jer je jeftina i pouzdana.

Ventilator s kucistem se zajedno sa hladnjacima za procesore koriste u kucistu licnih racunara,a kako bih se osigurao dovoljan protok vazduha kroz kuciste,cesto se jedan ventilator postavlja u prednji deo kucista kako bih povlacio vazduh u sebe,a drugi se stavlja u zadnji deo kucista ili iznad prvog ventilatora kako bih gurao topli vazduh van kucista.
Dodatni ventilatori se cesto koriste pokaraj hard diska,jer se hard diskovi takodje jako zagrevaju pri vecim brzinama rada,kao i dugotrajnim koriscenjem.
Primecite kako na vasoj maticnoj ploci ima vise cipova unutar cipseta,koji imaju raznorazne funkcije,a oni trebaju opet mnogo snage za svoj rad,slicno kao i glavni procesor.
Zbog velike koncetracije elektronike na malom prostoru,sto posledicno dovodi do zagrevanja.
Neki prodavci zato nude manje ventilatore koji se postavljaju na spomenute cipove ili mostove kako bi ih ucinkovito ohladili.

Graficke kartice su jos jedan generator zagrevanja unutar racunara,zbog svojeg grafickog procesora koji takodje treba veliku struju.A tu su i ugradjeni memorijiski moduli unutar graficke kartice.Zato i vecina grafickih kartica dolazi sa ventilatorom za hladjenje koji ih tokom rada hladi i omogucava normalo funkcijonisanje.
Hladjenje racunara radi na slican nacin a glavni zadatak je pravilno postaviti hladnjake i ventilatore kako bi ucinkovito hladili racunar.To znaci da ih treba postaviti tako da stvaraju dovoljan protok vazduha za normalno hladjenje racunara.Cirkulirajuci vazduh odvodi topli vazduh dalje od procesora,ali gde odvodi taj topli vazduh?
Cesto takav topli vazduh ne izlazi van kucista racunara tako da ponovo cirkulise i greje sav unutrasnji hardver.Zbog toga je pametno ugraditi dodatni ventilator na kuciste koji ce odvoditi takav zagrejani vazduh van kucista.

VAZDUSNO HLADJENJE RACUNARA

U zavisnosti od broja uredjaja koji trebate rashladiti mozete instalirati jedan ili dva dodatna ventilatora,cija je funkcija zapravo stvaranje protoka vazduha preko komponenata kako bih se odveo topli vazduh izvan kucista.
Standard za vecinu danasnjih racunara zakedno sa procesorskim ventilatorom ukljucuje i jedan ili dva izduvna ventilatora koji ce izbacivati topli vazduh oz kucista/Treba napomenuti da i ventilatori ugradjeni u napajanje ne samo da hlade napajanje nego i vuku vazduh iz unutrasnjosti kucista prema napajanju i izbacuju ga van,cime doprinose celokupnom hladjenju racunara.


Dodatni ventilator se postavlja na prednji ili gornji deo kucista kako bih doneo hladan vazdih,sto stvara cirkulaciju i mesanje sa toplim vazduhom pre nego sto ovaj bude izbacen kroz izduvne ventilatore.
naravno uvek se postavlja i pitanje buke.Obicno manji ventilatori koji se brze vrte proizvode vecu buku od vecih ventilatora koji se sporije vrte.Buduci da su dodatni ventilatori za protok vazduha vecinom veliki oni se sporije vrte i ne doprinose mnogo ukupnoj buci racunara.
Buku stvaraju lezajevi na osovini ventilatora i kvalitetniji ventilatori imaju i kvalitetnije lezajeve,pa time i proizvode manju buku.Postoje i ventilatori sa promenljivim brojem obrtaja koji omogucavaju da im smanjite brzinu kako bi ste smanjili buku.
Cene ventilatora se krecu od 300,00-700,00din. pa do cak 7.000,00 dinara.u zavisnosti od velicine i specifikacije ventilatoraAko zelite buku totalno eliminisati onda vam treba vodeno hladjenje.

Коментари